Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

PSD2 – förändrade regler på betalmarknaden

Woman holding books.

Den 1 maj 2018 uppdaterades Betaltjänstlagen i enlighet med EU:s direktiv om betaltjänster (PSD2).

Lagen reglerar nya typer av tjänster för att göra betalningar (Betalningsinitieringstjänster) och att få kontoinformation (Kontoinformationstjänster). Dessutom flyttas bestämmelser om ansvar för obehöriga transaktioner från en särskild lag till Betaltjänstlagen.

Större valmöjligheter för dig som kund

Betalningsinitieringstjänster

Tjänster för att initiera (lägga upp) en betalning från konton som är tillgängliga online kan tillhandahållas av en annan aktör än din bank . Till exempel kan en e-näthandlare erbjuda sina kunder att göra betalningar via en tredjepartsaktör. Betalning via en sådan tjänst innebär att betalaren godkänner att tredjepartsaktören får tillgång till dennes betalkonto i banken för att initiera (lägga upp) betalningen som banken sedan genomför.

Kontoinformationstjänster

Det finns också tredjepartsaktörer som, till exempel på internet eller i en app till smarta telefoner, samlar in och sammanställer information från bankkunders betalkonton som är tillgängliga ”online”. Med en kontoinformationstjänst online kan du välja att få en sammanställd information om dina betalkonton i en eller flera banker.

Avtal med tredjepartsaktörer

Om du vill använda en tredjepartsaktör för att betala eller ansluta dig till en kontoinformationstjänst ingår du ett avtal direkt med en tredjepartsaktör. Vi kommer att lämna information om dina konton till de tredjepartsaktörer som du har valt att nyttja. Det är viktigt att du tänker på att vi inte längre har kontroll över eller ansvar för hur informationen används när du godkänt att informationen ska överföras till en annan aktör.

Du måste alltid ge ditt medgivande för att använda dessa tjänster. Om du inte vill använda sådana tjänster kan du fortsätta att betala/se din kontoöversikt via banken som vanligt.

Avtal och villkor

Här hittar du avtal och villkor gällande produkter som berörs av PSD2.

Annons om podd: Låt oss prata! PSD2 och nya sätt att betala

Open Banking och API

Är du programmerare och har idéer för framtiden? Vill du, tillsammans med oss, bygga innovativa tjänster och hitta nya vägar? Välkommen till Open Banking och ta del av våra APIs!

Nya regler vid betalningar