1. Ny eller begagnad
Det är lätt att tänka ”fabriksny” när det ska köpas en ny bil. Garantierna är bra, utgifterna de första åren blir små. Men bilar som bara har något eller några år på nacken har också sina fördelar – de känns fortfarande nya och den värsta värdeminskningen har passerat. Jämför alternativen noga och bestäm vad som är bäst för dig.
2. Finansiering
Gör en ordentlig kostnadskalkyl för bilköpet. Inköpspris, driftskostnad, år av användning. Du behöver få en tydlig uppfattning om vad du betalar för, nu och under de kommande åren. Jämför gärna med den bil du redan har.
3. Biltyp
Vilken typ av bil passar dig, vilka funktioner är viktigast? Det är lätt att exempelvis tänka ”jag behöver ett gigantiskt bagageutrymme för den där bilresan vi gör en gång per år” men om du i vardagen bara behöver en liten bil kanske det är smartare att välja en liten, billigare bil och hyra bil för den årliga bilsemestern?
4. Andrahandsvärdet
Det kan kännas tråkigt att nu behöva tänka på tiden när du ska sälja bilen – men väl där kommer du att vara glad att du gjorde det. Hur mycket en bil förlorar i värde bestämmer till stor del om du gjort ett ekonomiskt bra köp eller inte – betydligt mycket mer än till exempel bränsleförbrukning. Därför kan det vara bra att fundera lite extra kring köp av alltför udda märken och modeller. Och kolla även bilens ”rostprognos”, tester finns hos bland annat Vi Bilägare.
5. Miljö
För den som vill köra miljövänligt står valet mellan en bränslesnål "vanlig" bil, en hybrid eller en ren elbil. Hur du väljer beror till stor del på hur dina körvanor ser ut. Kör du ofta långa sträckor är förmodligen en hybrid eller en bensindriven bil bäst. För korta sträckor i stan passar elbilen bra. Kostnadsmässigt kostar elbilen mest i inköp, men har å andra sidan lägst bränslekostnader. Det finns även ett bonus-malussystem, som kan vara bra att ha med i beräkningen för dig som köper en helt ny bil. Systemet är en typ av grön skatteväxling, där bilar med låga utsläpp belönas medan de med högre utsläpp bestraffas.