Kommunalskatten spelar roll för boendekalkylen

Vilken kommun det hus man köper ligger i spelar roll för din hushållsekonomi. Två närliggande kommuner med olika kommunalskatt kan ha olika prisnivåer på likvärdiga bostäder. Vid en första anblick kan det kännas dyrt att köpa i kommun A där en villa kostar 4 miljoner kronor, motsvarande villa i grannkommunen B kanske kostar 3,6 miljoner kronor. Men lägger man till kommunalskatten i hushållskalkylen kan det bli lika mycket kvar i plånboken varje månad i båda fall.

 

Stämpelskatt och pantbrev kan bli en stor kostnad

Vid köp av fast egendom behöver man registrera och ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. Man betalar då en lagfartsavgift på 825 kronor plus stämpelskatt på 1,5 procent av köpeskillingen. För ett hus för 4 miljoner kronor blir kostnaden för lagfart och stämpelskatt 60 825 kronor.

Som husägare behöver man även pantbrev, dokument som banken använder som säkerhet för eventuella lån. Det kan finnas befintliga pantbrev som man då tar över från tidigare ägare. 

- Som husköpare tjänar man på att köpa ett hus som redan är belånat, det vill säga det finns pantbrev för ett högt belopp. För ett hus för fyra miljoner kronor kan det handla om en extra utgift alternativt en besparing på 70 000 kronor, säger Arturo Arques, privatekonom Swedbank och sparbankerna.

Tips till husköpare

  • Gör en budget, utgå från hur mycket du vill ha kvar att leva på varje månad, inte hur mycket du har råd med. 
  • Ta hänsyn till kommunalskatten i din budget. 
  • Tänk på att det tillkommer kostnader i form av stämpelskatt, pantbrev och besiktning när du köper hus. 
  • Det är ekonomiskt fördelaktigt att köpa ett hus som har pantbrev på en större del av husets värde.

 

Att tänka på när du säljer ditt hus

  • Ta in offert från flera olika mäklare. Nivån på arvodet kan skilja utifrån husets pris och var i landet huset ligger, men brukar ligga på 2-7 procent av bostadens försäljningspris. 
  • Med en dolda fel-försäkring kan du till viss del skydda dig mot kostnader som kan uppkomma till följd av dolda fel upp till tio år efter försäljningen. Den kostar 10 000-15 000 kronor och gäller tio år. 
  • Ansöka om uppskov med beskattning vid bostadsförsäljning. Vid uppskov är det beskattningen av vinsten och inte själva skatten du får uppskov med. Det innebär att om skatten vid bostadsförsäljning ändras i framtiden kan även det skattebelopp du ska betala ändras. På uppskovsbeloppet betalar du 0,5 procent skatt varje år.

 

Läs mer om kostnader när du köper hus

Köpa hus - mer än priset (pdf)