Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Elbil på jobbet? För- och nackdelar!

Allt fler företag väljer elbilar - inte minst på grund av utvecklingen mot mer hållbara transportlösningar. Samtidigt som hållbarhetsfrågan allt mer påverkar våra val, så kommer fler nya modeller att välja mellan. Dessutom utvecklas ständigt laddinfrastrukturen och formerna för att lagra el, vilket gör att valet av elbil bara blir bättre och bättre. Läs om för- och nackdelarna.

Drygt 27 procent av alla nyregistrerade bilar 2022 är rena elbilar och fler lär det bli. Det spår Martin Ahlquist, Senior Advisor på Swedbank AutoPlan.

– Trenden mot ökad elektrifiering har pågått under många år. Tack vare politiska beslut och en öppenhet hos kunder och bilförare har vi tagit oss förbi många av de utmaningar som fanns tidigare. I dag går många företag helt över till rena elbilar. Registreringarna 2022 visar att elbilar nu är det vanligaste valet, tätt följt av laddhybrider, säger han.

Det är många faktorer som påverkar valet av bil och drivmedel. Här är några generella tips inför valet av en ny bil till företaget:

  • Kör du inte mer än 50 km per dag och har möjlighet att ladda bilen hemma och på arbetsplatsen är laddhybrid med lång räckvidd ett bra val. Du kommer i princip bara att köra på el, samtidigt som du har möjlighet att göra längre bilresor.
  • Kör du mer än 50 km om dagen och har möjlighet att ladda hemma och på arbetet är elbil ett bra val. Den låga milkostnaden kommer att påverka bilekonomin positivt.
  • Kör du i huvudsakligen bil i kallt klimat, och har sämre möjligheter att ladda är snåla dieselbilar fortfarande ett bra val.

För- och nackdelarna med elbil

Grön billeasing

Vår gröna billeasing gäller för bilar med låga koldioxidutsläpp som elfordon och hybridbilar.

Skattekonsekvenser av att ladda hemma och på jobbet

Om arbetsgivaren står för elen för privata resor ska det beskattas som en drivmedelsförmån. Det gäller oavsett om du kör en förmånsbil eller en egen privat bil. Du kan räkna med samma genomsnittliga pris per kilowattimme som du skulle betalat om du laddat bilen hemma. Förmånen ska beräknas till marknadsvärdet multiplicerat med 1,2.

Om du använder din förmånsbil för tjänsteresor och laddar elbilen hemma, kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning på 9,50 kronor per mil.

Skattefri bilersättning 2022

  • Egen bil: 18,50 kr/mil
  • Förmånsbil: 9,50 kr/mil för bensin, el eller etanol. 6,50 kr/mil för diesel.
  • För en laddhybridbil, som kan drivas med både el och diesel, gäller 9,50 kr/mil.

Skatteverket informerar om

Företagsbilar - leasa bil till företaget

Dags för en ny företagsbil? Vi kan hjälpa till med er nästa bilaffär - oavsett hur många bilar och vilket märke.

Företagslån – finansiering för företag

Vi har företagslån och företagsfinansiering, för alla företag, till såväl investeringar som löpande verksamhet.