Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Ett buffertsparande – företagets krockkudde

Coronapandemin har visat på sårbarheten hos ett stort antal företagare, inte minst har många sett intäkterna minska medan kostnaderna är kvar. De företagare som trots utmaningar med lönsamhet har utrymme i sin kassa att bygga upp en sparbuffert gör klokt i att göra så för att ha större utrymme för oförutsedda händelser.

Fyra personer sitter och äter och pratar på en restaurang

Coronapandemin har drabbat många företagare på olika sätt. För de som ändå har möjlighet till ett buffertsparande, är det ett bra skydd.

-Ett buffertsparande är som en krockkudde. Har du en buffert, minskar du sårbarheten om något oförutsett inträffar, säger Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank.

Tanken med ett buffertsparande är att du ska kunna tillgång till pengarna snabbt om det oförutsedda händer, att du enkelt kan täcka icke-planerade utgifter eller plötsliga dalar i dina intäkter.

-Hur stor buffert du behöver beror helt på hur din verksamhet ser ut. Har du till exempel ett byggbolag som omsätter tio miljoner, bör du kanske ha en buffert på mellan tre- och femhundratusen kronor. Har du en liten konsultverksamhet kan femtiotusen vara fullt tillräckligt, säger Jörgen Kennemar.

Spara med låg risk

Eftersom kapitalet ska vara lätt att ta ut när som helst, bör buffertsparandet ske i ett sparande med låg risk. 

-Har du pengarna på ett konto får du inte mycket i ränta. Men undvik också ett sparande med för hög risk. Du vill kunna få tillgång till ditt buffertkapital när som helst utan att riskera att sälja med förlust*, säger Jörgen Kennemar.

Bäst att månadsspara

Bygger du upp din sparbuffert genom månadsvisa insättningar minskar du risken att köpa ”vid fel tillfälle” – inköpstillfällena fördelar sig jämt över upp- och nedgångar. 

-Ett månadssparande är både enkelt och tryggt. För den som har möjlighet finns det inget att vänta på utan det är bara att sätta igång, säger Jörgen Kennemar.

Se över övriga trygghetslösningar

Jörgen Kennemar uppmuntrar även företagare att se över sina övriga trygghetslösningar.

- I en mer otrygg tid är det ett bra tillfälle att se över sina trygghetslösningar. Genom sparande, försäkringar, juridiska avtal och medlemskap i a-kassa kan man skapa bättre förutsättningar för att öka tryggheten. Att gå med i a-kassan är en billig försäkring och ändå är relativt få egenföretagare medlemmar, säger Jörgen Kennemar. 

Enskild firma eller aktiebolag?

Har du ett aktiebolag kan du spara i en kapitalförsäkring och göra månadsvisa insättningar. Pengarna kan inte tas ut första året.

Driver du enskild firma kan du endast placera företagets pengar på bankkonton.

*Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser finns att hämta hos din återförsäljare eller på spara.swedbank.se/app/fondlista/fonder.

Vitsen med buffertsparande

  • Sårbarheten minskar när du kan hantera oförutsedda utgifter och tillfälliga svackor.
  • Du minskar risken att tvingas ta dyra krediter och lån.
  • På ett enkelt sätt ger du dig själv och företaget en trygghet.

Andra läser också om

  • Försäkringsguide för företagare

    Att planera för pension, sjukdom och olycka kanske inte är egenföretagarens högsta dröm. Men ett trygghetspaket på plats kan vara livsavgörande! 

    Försäkringsguide för företagare
  • Så tryggar du som företagare din pension

    Företagare behöver ta ett betydligt större ansvar för sin pension än anställda. Men många vet inte hur pensionssystemet fungerar. Och den okunskapen riskerar att leda till att många företagare får små marginaler som pensionärer.

    Trygga din pension som företagare